Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Ποιος θα πέσει;

Το  πρωτάθλημα  μπήκε στην τελική του ευθεία και εκτός από τη μάχη για τη διεκδίκηση του τίτλου, μαίνεται και η μάχη της παραμονής. Το sday.gr σας παρουσιάζει την κατάσταση στην ουρά της βαθμολογίας και διερευνά τις  πιθανότητες σωτηρίας  κάθε ομάδας.Του Τάκη Παναγιωτακάκη


Αν σας ενδιαφέρει μόνο το ποιος από τους ΠΑΟ, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ θα πάρει το πρωτάθλημα τότε μη διαβάσετε παρακάτω. Αν όμως θέλετε να σχηματίσετε άποψη για το ποιοι θα ακολουθήσουν τον Πανθρακικό στη Β’ Εθνική τότε συνεχίστε…
Δεν είναι μόνο η δόξα και η υστεροφημία για τις ομάδες που παλεύουν να παραμείνουν στην κατηγορία, αλλά και τα εκατομμύρια της κεντρικής διαχείρισης, που όλοι θέλουν να ξαναβάλουν στα ταμεία τους.
Τα χρήματα λοιπόν που διακυβεύονται είναι πολλά. Ποια είναι όμως αυτά; Ένα εκατ. ευρώ παίρνει η κάθε ομάδα για τη συμμετοχή της στη  Super League. Επιπλέον, παίρνει το ποσό που της  αναλογεί βάσει της εμπορικής της αξίας και το οποίο για τις ομάδες που κινδυνεύουν φέτος κυμαίνεται από το 2,5% έως το 3.4% ενός ποσού περίπου 10 εκατ. ευρώ.  Τέλος για κάθε βαθμό που  μαζεύει στο πρωτάθλημα εισπράττει 17.000 ευρώ.  
Για να δούμε λοιπόν ποιοι θα έχουν αυτά τα οικονομικά προνόμια που εξασφαλίζει η συμμετοχή στη Super League και του χρόνου, ξεκινώντας από το πόσοι βαθμοί θα χρειαστούν σε κάποια ομάδα προκειμένου να παίξει και του χρόνου στη μεγάλη κατηγορία; Το παρελθόν διδάσκει…
Το 2007 η παραμονή κρίθηκε πολύ ψηλά και συγκεκριμένα στους  35 βαθμούς όπου ισοβάθμησαν Καλαμαριά, Ηρακλής και Κέρκυρα με τους Νησιώτες να πέφτουν τελικά στη Β’ Εθνική. Το πόσο μεγάλη μάχη είχε δοθεί αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ακριβώς από πάνω τους με 36 βαθμούς είχαν τερματίσει Λάρισα και Ξάνθη. Εκτός από την Κέρκυρα, υποβιβάστηκαν Αιγάλεω και Ιωνικός, που συγκέντρωσε μόλις 4 βαθμούς. Αυτή ήταν και η βασική αιτία που είχε ανεβάσει τον πήχη της παραμονής τόσο ψηλά. Φέτος κάτι ανάλογο φαινόταν να συμβαίνει με τον Πανθρακικό, αλλά με τα τελευταία αποτελέσματα της ομάδας της Θράκης μάλλον δεν θα συμβεί.
Το 2008 χρειάστηκαν 30 βαθμοί. Ο Εργοτέλης τους συγκέντρωσε και παρέμεινε, ενώ ο Ατρόμητος μάζεψε 29 βαθμούς και υποβιβάστηκε μαζί με την Βέροια και την Καλαμαριά.
Πέρυσι, ΟΦΗ και Πανσερραϊκός συγκέντρωσαν 24 βαθμούς και αποχαιρέτησαν την κατηγορία μαζί με τον Θρασύβουλο που είχε μόλις 14. Ο Λεβαδειακός, με 32 βαθμούς πήρε την 13η θέση, που κάθε άλλο παρά γρουσούζικη είναι, καθώς εξασφαλίζει την παραμονή.
Φέτος, παρότι τα πράγματα είναι αρκετά συγκεχυμένα, φαίνεται ότι 32 βαθμοί μπορούν να αποδειχτούν αρκετοί. Σε αυτή την εκτίμηση καταλήγουν οι περισσότεροι.  Τα κομπιουτεράκια στις ομάδες έχουν πάρει φωτιά και είναι σίγουρο ότι  τις τελευταίες αγωνιστικές την ίδια τύχη θα έχουν και τα ραδιοφωνάκια προκειμένου να μαθαίνουν τι γίνεται στα άλλα γήπεδα!
Αν υποθέσουμε ότι μετά και τα χθεσινά αποτελέσματα Πανιώνιος, Εργοτέλης και Αστέρας Τρίπολης που έχουν 28, 29 και 30 βαθμούς αντίστοιχα, μάλλον έχουν σωθεί τότε απομένουν πέντε ομάδες που θα παλέψουν για να μην είναι το όνομα τους ανάμεσα στις δυο που θα ακολουθήσουν τον Πανθρακικό στο «ταξίδι» της Β’ Εθνικής.
Ας δούμε τώρα αναλυτικά τους αγώνες που έχουν ακόμα και να διερευνήσουμε τις πιθανότητες τους να φτάσουν τους 32 βαθμούς.
Ξάνθη( 25 βαθμοί): Έχει εκτός έδρας Πανιώνιο, Λεβαδειακό, Ολυμπιακό και Ηρακλή και στα Πηγάδια, τους  ΠΑΟΚ, Αστέρα Τρίπολης και Ατρόμητο. Με βάση την μέχρι τώρα εκτός έδρας εικόνα της (δεν έχει νίκη και μόλις τρεις ισοπαλίες) και το γεγονός ότι έχει το δύσκολο εντός με τον ΠΑΟΚ τα πράγματα είναι δύσκολα. Στα υπέρ της ότι έχει μέσα στο γήπεδό της, ομάδες που όταν τις αντιμετωπίσει κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν σωθεί και μαθηματικά.


Ηρακλής(25 βαθμοί): Παίζει εντός με Ολυμπιακό, ΠΑΣ Γιάννινα, Ξάνθη και ταξιδεύει στην Αθήνα για να αντιμετωπίσει Ατρόμητο και ΠΑΟ, στην Κρήτη για τον Εργοτέλη και στην Τρίπολη.  Το καλό για τον Γηραιό είναι ότι έχει τα παιχνίδια με τις ομάδες που παλεύουν για τη σωτηρία στο Καυτατζόγλειο. Εκεί θα κριθούν, αν όχι τα πάντα, πολλά.



Λάρισα(24 βαθμοί):
Η Λάρισα έχασε την ευκαιρία να κερδίσει χτες τον Πανθρακικό και να κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τη σωτηρία. Έχει στο Αλκαζάρ, την ΑΕΚ, τον Εργοτέλη, τον ΠΑΟΚ και τον Λεβαδειακό την τελευταία αγωνιστική. Εκτός έχει τον ΑΡΗ την Καβάλα και τον Πανιώνιο. Το πιο πιθανό είναι ότι όλα θα παίζονται μέχρι την τελευταία αγωνιστική, καθώς πολύ δύσκολα θα έχει σωθεί πριν από τότε. «Μπαράζ» παραμονής λοιπόν με τον Λεβαδειακό στο φινάλε; Αν ναι, το καλό για τους «βυσσινί»  είναι ότι θα το δώσουν μέσα στο σπίτι τους.


Λεβαδειακός(21 βαθμοί): Ο εφτάψυχοι Βιωτοί, που κάθε χρόνο θεωρούνται το μεγάλο φαβορί για τον υποβιβασμό και  τελικά τη γλιτώνουν. Φέτος όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα από κάθε άλλη φορά. Βρίσκεται ήδη σε μειονεκτική θέση με τους 21 βαθμούς που έχει μαζέψει, ενώ έχει και δύσκολο πρόγραμμα. Θα υποδεχθεί Ξάνθη, Γιάννενα, ΑΕΚ και Πανθρακικό και θα παίξει εκτός με ΑΡΗ, ΠΑΟ και Λάρισα την τελευταία αγωνιστική όπως ήδη αναφέραμε. Το καλό είναι ότι έχει εντός τον πεσμένο Πανθρακικό, αλλά το ίδιο έλεγε και η Λάρισα. Δύσκολα τα πράγματα, αλλά είπαμε η ομάδα του Κομπότη είναι εφτάψυχη…



ΠΑΣ Γιάννινα(21 βαθμοί):
Οι Γιαννιώτες έχουν ίσως το πιο δύσκολο έργο από όλους. Έχοντας 21 βαθμούς και μόλις τρία ακόμα παιχνίδια στην έδρα τους, εκ των οποίων το ένα είναι με τον ΠΑΟ την τελευταία αγωνιστική που λογικά θα καίγεται για τη νίκη. Τα άλλα δυο είναι με Αστέρα και Ατρόμητο, ενώ εκτός έδρας έχει Λεβαδειακό, Ολυμπιακό, Ηρακλή και Εργοτέλη. Ο Αναστόπουλος και οι παίκτες του καλούνται να κάνουν ένα μικρό θαύμα…
www.sday.gr

1 σχόλιο:

KANTHAR0S είπε...

Καλώς σε βρήκα φίλε μου!

Όπως όλα δείχνουν Λάρισα, Ξάνθη, Γιάννενα και Λεβαδειακός θα δώσουν μεγάλη μάχη. Ο Πάνθραξ έχασε πολύτιμο έδαφος. Αιτία ο Ρουμάνος τουρίστας που είχε προπονητή στην ερχή της χρονιάς. Τον έβλεπες στην πλατεία, τον έβλεπες στο φανάρι, αλλά δεν τον έβλεπες να κάνει δουλειά. Αναμένονται μεγάλες μάχες στην ουρά. Πιστέυω ότι οι δυο χειρότερες ομάδες όπως φαίνονται μέσα στο γήπεδο είναι η Ξάνθη και η Λαρισα. Θα δούμε στη συνέχεια τι θα γίνει.

Καλό βράδυ!