Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Το ποδόσφαιρο «όχημα» της ακροδεξιάς και όχι μόνο αυτής.

 Θέλω πρώτα να διευκρινήσω  οτι στην Ελλάδα το ποδόσφαιρο αποτελεί όχημα για τα δύο μεγάλα κόμματα χρόνια τώρα, βλέπε παράγκες όπως διακανονισμοί χρεών σε μεγάλες ομάδες
της κλίκα που κανονικά θα έπρεπε να είχαν υποβιβαστεί και παραχώρηση εν λευκώ της ιδιοκτησίας του Καραισκάκη στο Κόκκαλη.
 Πουθενά στον πολιτισμένο κόσμο το ποδοσφαιρο δεν είναι τόσο συγκεντρωτικό σε δύο μεγάλες πόλεις και αυτές οι ομάδες κάθε χρόνο να πιέζουν πολιτικούς έχωντας σαν δύναμη τους οπαδούς τους που είναι και οι ψηφοφόροι του καθε κόμματος που θα ψηφίσουνε.
Σχεδόν σε όλες τις ευρωπαικές χώρες το επαγγελματικό πρωτάθλημα είναι αποκεντρωμένο και ίσως όχι τυχαία.
Στην Ελλάδα σε μία χώρα που η αποκέντρωση έχει χάσει κάθε έννοια και νόημα,  φυσικά και ο αθλητισμός πληρώνει αυτές τις συνέπειες.
Πιο συγκεκριμένα το ποδοόσφαιρο απο την αρχή του στην Ελλάδα διοικείται και χειραγωγείται απο τις ομάδες του ΠΟΚ κατα πρώτο λόγο και φυσικά και απο την μικρή
πρωτεύουσα με Παοκ Αρη κατα δεύτερο λόγο.
 Όσες ομάδες δημιουργούν την υποδομή ανόδου στην Σούπερ Κλικα έχουν σαν πρώτο μέλημα να προσεγγίσουν μία μεγάλη ομάδα αφήνοντας φυσικά ένα παράθυρο
και  προς τις άλλες.
κάθε μικρή ομάδα γίνεται υποχείριο των μεγαλών και κάθε αγωνιστική με το πρόσχημα του αθλητικού τουρισμού ή χουλιγκανισμού θα έλεγα πολλές φορές καταστρέφουν,
εκφοβίζουν την κάθε μικρή πόλη  και όλα αυτά η υπο την ανοχή της ανίκανης αστυνομίας που δεν έχει εκπαιδευτεί για αυτές τις καταστάσεις και που δεν την ενδιαφέρει φυσικά.
(παραδειγμα άρη και πάοκ στην Κομοτηνή που βρίσκουν εδώ  σημείο εκτόνωσης γιατί στην Αθήνα είναι αδύνατο να τα δημιουργήσουν όχι απο το φόβο της αστυνομίας αλλά των αντιπάλων που που εκεί είναι περισσότεροι). 
Αλλά ας δούμε στις άλλες χώρες το πρόβλημα του χουλιγκανισμού σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος:


Αγγλία: Το ποδόσφαιρο «όχημα» της ακροδεξιάς

Για να «μπορέσεις να πολεμήσεις, χρειάζεσαι στρατιώτες», δηλώνουν οι επικεφαλής της Αγγλικής Αμυντικής Λίγκας (EDL), η οποία έχει κηρύξει άτυπο «πόλεμο» ενάντια στους μουσουλμάνους και στρατολογεί μέλη ανάμεσα στους χούλιγκαν.

Οι φανατικοί των βρετανικών ομάδων έχουν κατά καιρούς ταυτιστεί με εθνικιστικά και φασιστικά ιδεώδη, ενώ τη δεκαετία του '80 είχαν συνδεθεί με τους Άγγλους παραστρατιωτικούς που δρούσαν στη Β. Ιρλανδία. Πολλά είναι τα μέλη του NPD που ανήκουν σε οργανώσεις οπαδών, κυρίως σε ομάδες μικρών κατηγοριών του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Τα μέλη της EDL υπολογίζονται μέχρι στιγμής στα 350 άτομα που δρουν κυρίως στο Μπρίστολ, το Μπέρμιγχαμ, το Λιντς και το Λούτον, ενώ μέχρι το καλοκαίρι, η ύπαρξή της δεν ήταν ευρέως διαδεδομένη.

Ανησυχία στην πολιτική ηγεσία και τους κόλπους της αστυνομίας της Αγγλίας

Η ολοένα και πιο οργανωμένη δράση τους έχει προκαλέσει ανησυχία στις τάξεις της Αστυνομίας αλλά και στον πολιτικό κόσμο της χώρας, η οποία πηγάζει από τη στρατολόγηση των χούλιγκαν και τη συμμετοχή γνωστών φασιστικών στοιχειών της Βρετανίας, ακόμα και μέσα από το BNP.

Οι χούλιγκαν θεωρούνται ιδανική δεξαμενή μελών για την EDL, καθώς είναι άτομα που μετακινούνται μαζικά από πόλη σε πόλη, έχουν ροπή στη βία και τα φασιστικά ιδεώδη, αν και δεν το αποδέχονται. Σήμερα, ο εχθρός τους δεν είναι ο IRA, ούτε οι έγχρωμοι παίχτες, όπως ήταν πριν από είκοσι χρόνια, όταν στα γήπεδα αντηχούσαν ρατσιστικά συνθήματα, αλλά οι μουσουλμάνοι. Στη Λίγκα συμμετέχουν οπαδοί και γνωστών μεγάλων ομάδων της Αγγλίας, αλλά στόχος της EDL είναι η μεγαλύτερη δυνατή στρατολόγηση μελών ιδίως από ομάδες πόλεων που έχουν έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο.

Για τον συντονισμό των χούλιγκαν επιστρατεύτηκαν γνωστοί ακροδεξιοί της βρετανικής κοινωνίας, όπως ο Άλαν Λέικ, που ζει στο Λονδίνο με δράση και εκτός συνόρων, αφού έχει βοηθήσει στην οργάνωση των Σουηδών ακροδεξιών. Σε αυτόν αποδίδεται και η ιδέα στρατολόγησης των χούλιγκαν ώστε να «ανοίξει» η βάση της οργάνωσης.

Γερμανία: Το ακροδεξιό κόμμα NPD στρατολογεί οπαδούς από ποδοσφαιρικά σωματεία

Στη Γερμανία η ακροδεξιά είχε συνδεθεί με το ποδόσφαιρο καθώς πολλοί υποστηρικτές της ανήκαν σε οργανώσεις οπαδών. Τα τελευταία χρόνια, το ακροδεξιό κόμμα NPD βλέπει το ποδόσφαιρο και τους οργανωμένους οπαδούς του ως αστείρευτη δεξαμενή μελών και ψηφοφόρων και χρησιμοποιεί τους νεοναζί, που ήδη εμπλέκονται σε διάφορες ομάδες, για να προσελκύσουν το νέο αίμα.

Η αρχική προσπάθεια να προσεταιριστούν μέλη από τις μεγάλες ομάδες της πρώτης κατηγορίας έπεσε στο κενό καθώς δεν υπήρχε εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος διείσδυσης. Ήταν πιο εύκολο για το NPD να στραφεί στις μικρότερες ομάδες και τις ερασιτεχνικές κατηγορίες προκειμένου να επηρεάζει τις τοπικές κοινωνίες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Λοκομοτίβ Λειψίας με το μεγάλο βαθμό διείσδυσης των ακροδεξιών στοιχείων στις τάξεις των οπαδών και των επεισοδίων που προκαλούν εναντίον φιλάθλων άλλων ομάδων και της διαρκούς κόντρας τους με τον πρόεδρο της ομάδας.

Ακροδεξιά και αθλητισμός

Οι ακροδεξιοί ξεκινούν την προσπάθεια στρατολόγησης με την προσέγγιση ανθρώπων που έχουν κάποιο ρόλο στον τοπικό ποδοσφαιρικό σύλλογο. Αφού τους προσηλυτίσουν στην ακροδεξιά λογοτεχνία, τους προσφέρουν έμμισθη εργασία στην τοπική οργάνωση του κόμματος με αντικείμενο τη στρατολόγηση νέων μελών από το χώρο του ποδοσφαίρου. Η στρατολόγηση ξεκινά με υλικό όπως φυλλάδια, κονκάρδες και αυτοκόλλητα που συνδυάζουν την ιδεολογία του NPD με τον αθλητισμό και συνεχίζεται με συναντήσεις των νέων οπαδών με τον «καθοδηγητή» που τους μυεί στην ακροδεξιά ιδεολογία του κόμματος. Τα μέτρα που έχουν λάβει μέχρι στιγμής τα σωματεία δεν κρίνονται επαρκή, ενώ στην πράξη μόλις κάποιος «καθοδηγητής» αποκαλυφθεί στην αστυνομία ή από τα σωματεία, αντικαθίσταται από κάποιον άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: